A NEUROFEEDBACKRŐL


A neurofeedbackről röviden

A neurofeedback egy visszajelzés arról, hogy agyunk hogyan működik. A tréning során a kezelt személy DVD filmet néz vagy animációt működtet, amit a saját agyhullámával irányít, így képessé válik lelki, gondolati, érzelmi, indulati állapotát befolyásolni.

 • EEG mérés az agy elektromos tevékenységéről elektródák révén
 • agyhullám biofeedback, tükör az agy működéséről
 • terápia, melynek során az egyén képes megtanulni, megváltoztatni a rá elsősorban jellemző agyhullám mintázatot
 • neuroterápia, egy tanulási folyamat, mely operáns kondicionálás elvén működik
 • agyhullám tréning gyerekeknél 20 perc, felnőtteknél 30 perc figyelemfejlesztés
 • terápia során 70-80%-ban javulás várható

Mi a neurofeedback ?

Az 1970-es években jöttek rá a kutatók arra, hogy az agyhullámokat lehetséges kijavítani, rendbe hozni illetve átképezni. Kutatások az alfa agyhullámok növelésére való kísérletekkel kezdődtek, amivel relaxációt akartak elérni, illetve a kaliforniai egyetemen az ellenőrizhetetlen epilepsziában szenvedők kezelésére irányultak a kutatások. Ezt az agyhullám tréninget EEG Biofeedback avagy másnéven Neurofeedback-nek nevezték el. Mielőtt tovabbhaladnánk a részletek felé, pár szót ejtsünk magukról az agyhullámokról.

Az agyhullámok különböző frekvenciákon (hullamsávokon) vannak jelen. A klasszikus megnevezésük az EEG hullámsávoknak: Delta, Theta, Alfa es Béta és hertzben (Hz) mérjük őket.

A Béta agyhullámok rövidek és gyorsak (13 Hz felett) és a mentális, intellektuális aktivitást valamint a koncentrációt jellemzik. Ez alapjában véve az erős figyelem és éberség állapota.

Az Alfa agyhullámok (8-12Hz) lassabbak és nagyobbak. Ez a relaxációval hozható összefüggésbe és alapjában véve az agy pihenő állapotát jellemzi, ami egy relaxált, nem elfoglalt, várakozó állapot. Ha valaki becsukja a szemét és elképzel valamilyen békés, nyugodt képet, akkor kevesebb mint fél perc múlva az alfa agyhullámok növekedése figyelhető meg. Ezek az agyhullámok főként az agy hátsó harmadában nagyok.

A Theta agyhullámok (4-8Hz) az álmodozás állapotát képviselik. Ez inkább egy üres állapot ami a mentális elégtelenséggel hozható összefüggésbe. Nagyon alacsony szinten a Theta agyhullám aktivitás egy nagyon relaxált, elengedett állapot az éberség és az alvás között.

A Delta agyhullámok (0.5-3.5 Hz) a leglassabbak és ezek rendelkeznek a legnagyobb amplitúdóval. Az alvás állapotát jellemzik.

Általánosságban elmondható, hogy a tudatosság különböző szintjei összekapcsolhatók a domináns agyhullám aktivitásával.

Mindannyiunkban állandóan jelen van minden agyhullám egy bizonyos szinten. A Delta agyhullámok például kimutathatóak amikor az agyunk bizonyos részei pihenő állapotba kerülnek, de összekapcsolhatóak a tanulási nehézségekkel is. Ha valaki álmossá válik, egyre több lassú Delta és Theta agyhulláma lesz, ha pedig valaki figyelmetlen, szórakozott és álmodozik megnövekszik a Theta hullámok aránya. A figyelemhiányos zavarban, epilepsziában és krónikus fáradtságban szenvedő egyeneknél a lassú agyhullámok arányának növekedése figyelhető meg (általában Theta és néha Alfa). Ha a lassú agyhullámok aránya a frontális agylebenyen megnövekszik, a figyelem, viselkedés, érzelmek irányítása nehezebbé válik. Az ilyen egyéneknél általában csökkent a koncentrációs képesség, memóriaproblémák, változó kedélyállapot illetve hiperaktivitás figyelhető meg. Többnyire nem tudnak jól összpontosítani és csökkent intellektuális hatékonyság tapasztalható náluk.

Mi a neurofeedback tréning?

A neurofeedback tréning egyfajta agyhullám biofeedback. Egy tipikus kezelés alatt a fejbőrre és a fülcimpákra elektródákat helyezünk és elektronikus mérőberendezéssel mérjük az egyes agyhullámokat. A számítógép képernyőjén azonnal, valós időben; visszajelzést kapunk. Az elektródák mérik az agyból származó elektronikus hullámokat - hasonlóképpen mint az orvos a szívverést egy kivizsgálás alkalmával. Semmilyen elektromos áramot nem vezetünk az agyba, csak az agy elektromos aktivitását monitorozzuk és jelenítjük meg a képernyőn.

Általában, nem tudjuk megbizhatóan befolyásolni a agyhullámainkat, mivel nem vagyunk képesek tudatosítani őket . Ha azonban látjuk az agyhullámokat a számítógép képernyőjén pár ezredmásodperccel azután, hogy az agy kibocsátotta őket (tudatosíthatóvá vállnak), ezáltal kapunk lehetőséget arra, hogy képesek legyünk befolyásolni és megváltoztatni.

Ez a folyamat operatív szabályozás elveire épül. Szó szerint helyrehozzuk és újraképezzünk az agyat. Az első eredmények rövidéletűek, de a további kezelésekkel a változások egyre maradandóbbá vállnak. A kezelésekkel és gyakorlatozással az agyhullámok átképezhetők ideális, egészséges agyhullámokká és maradandó javulást érhetünk el. Ez a folyamat hasonló, mint a testépítés, azzal a különbséggel, hogy a gyakorlatokat az agyunkkal végezzük, ezáltal erősítjük kognitiv flexibilitásunkat és irányításunkat. Függetlenül attól, hogy a probléma a figyelemhiányból, tanulási zavarból, strokeból, fejsérülésből, agyműtétből, epilepsziából, kognitív működési zavarból (származhat öregedésből, depresszióból, túlzott aggodásból) fakad, a neurofeedback kezelés egy lehetőséget nyújt a rehabilitációra az agyhullámok átképzésével. A neurofeedback teret hódit a panaszokkal nem rendelkező egyéneknél is ahol a csúcsteljesítmény növelésére használjuk.

A kezelés folyamata

Az állapotfelmérő és célkitűző beszélgetés után felhelyezzük az elektródákat a fejbőrre és a két fülcimpára. A kliens ezután a számítógép képernyőjét figyeli, aminek segítségével kép (pl. film, animáció, játék) illetve hang visszajelzést kap az agyhullámok aktivitásáról. Ezek a kezelések arra irányulnak, hogy a kezelt lassan megtanulja megváltoztatni az agyhullámait. A folyamatos visszajelzés és gyakorlás segítségével a kívánatos agyhullámokat meg lehet erősíteni, míg a nem kívánatos hullámokat gyengíteni. A neurofeedback tréningnél már 15-20 alkalom is elég lehet (pl. álmatlanság vagy túlzott aggodás, feszültség,) tartós javulás eléréséhez, de vannak olyan betegségek, mint a. figyelemhiányos zavar vagy tanulási nehézségek, ahol gyakran 40-50 alkalomra van szükség. Egy kezelés többnyire 40-60 percet vesz igénybe.

Figyelemhiányos zavar és tanulási nehézségek

Már a 1970-es évek végétől, a neurofeedback kezeléseket figyelemhiányos zavarban szenvedő és tanulási nehézségekkel küzdő személyeken tesztelték. Dr. Joel Lubar és kollégái (Lubar et al. 1995) csakúgy, mint sokan mások klinikai tesztekkel igazolták hogy az agyat lehetséges átképezni. Levesque egy nem régi tanulmányában (Levesque, Beauregard & Mensour, 2006) funkcionális MRI neuroimaging-gel dokumentálták a figyelemhiányos zavarban szenvedő gyermekeknél tapasztalható pozitív agyműködésváltozást a neurofeedback kezelés után. Rossiter es LaVaque (1995) azt bizonyították, hogy már 20 neurofeedback kezelés eredményeképp létrejövő figyelem és összpontosítás javulása összehasonlítható a Ritalin nevű gyógyszer alkalmazásával (annak minden káros mellékhatása nélkül), míg más kutatók (Monastra et al, 2002) úgy találták, hogy a neurofeedback kimagaslóbb javulást eredményezett mint a Ritalin.

Ezen és más tanulmányok fényében kijelenthető, hogy a neurofeedback egy fontos és hatásos alternatív gyógymód a figyelemhiányos zavarban és tanulási nehézségekben szenvedő személyek részére. A neurofeedback kezelések a kezelt személyek alacsonyabb hiperaktivitásában, lobbanékonyságában, magasabb kedélyállapoti stabilitásban, jobb alvás minőségben, magasabb koncentrációs és összpontosító képességben, megnövekedett emlékezőképességben, valamint jobb tanulmányi eredményekben nyilvánultak meg. Figyelemre méltó, hogy több figyelemhiányos zavarral illetve tanulási nehézségekkel foglalkozó tanulmány kimutatta, hogy az intelligenciahányados (IQ) növekedése is megfigyelhető a neurofeedback kezelés után. A növekedés mértéke az átlagos 9 ponttól (Linden et al.,1996), a 12 illetve 19 ponton keresztül (Thompson and Thompson, 1998, illetve Tansey, 1990) egészen 23 IQ pontig (Othmer and Kaiser, 1999) terjedt.

Epilepszia, Agysérülés és Stroke

Az irányíthatatlan epilepsziás rohamok szintén eredményesen kezelhetők neurofeedback tréninggel. A neurofeedback az epilepszia minden vállfajának enyhítésénél hasznosnak bizonyult. A tanulmányokat főleg az epilepszia nehezebb vállfajával súlytott betegeken végezték, és kimutatták, hogy a neurofeedback kezelés hatására az epilepsziás rohamok átlagosan 70%-os csökkenése volt megfigyelhető, és sok esetben a gyógyszeres kezelés csökkentését is lehetővé tette. Walker es Kozlowski (2005) kutatásukban azt találták, hogy a neurofeedback tréning után a betegek 90%-a tünetmentessé vált.

Több tanulmány is foglalkozott az agysérülés (Ayers, 1987, 1991, 1999;Bounias et al. 2001, 2002; Keller, 2001) illetve stroke (Bearden et al. 2003; Putnam, 2001; Wing, 2001) kezelésének lehetőségéről neurofeedbackkel. Úgy hisszük, hogy a neurofeedback hasznos terápiás lehetőség az ilyen betegek rehabilitációjának segítésében.

Alkohol- és drogfüggőség

Az EEG vizsgálatokkal bizonyított, hogy az alkoholfüggőségben szenvedők (és azok gyermekeik) alacsony Alfa és Theta agyhullámszinttel és egyben magas Béta agyhullámszinttel rendelkeznek. Ez azt sugallja, hogy az alkoholfüggőségben szenvedőknek a relaxáció és kikapcsolódás problémát okozhat. Az alkohol használata után azonban a Alfa és Theta agyhullámok szintje megemelkedik. Eképpen, azok az egyének akik biológiailag hajlamosak arra, hogy alkoholfüggők lesznek (és ezek gyermekei) különösen sebezhetővé vállnak, mert anélkül, hogy tudatosítanák, az alkohol hatásával probálják önmagukat kezelni. A relaxált mentális állapot ami az alkohol bevitele után lép fel, csak megerősíti az ilyen önkezelés hatékonyságát.

Az Alfa és Theta agyhullámok növelésére és a Béta agyhullámok csökkentésére irányuló neurofeedback kezeléssel az alkoholfüggőségben szenvedőket a stressz csökkentésére és a relaxált állapot elérésére tanítják. A kutatások ígéretes lehetőségekkel kecsegtetnek a neurofeedback, mint kiegészítő kezelés terén. Peniston es Kulkosky (1989) neurofeedbacket használtak az alkoholfüggők kezelésére. Már 30 neurofeedback kezelés után jelentős javulás volt mérhető az Alfa és Theta agyhullámszinteken. A 4 éves kezelés utáni ellenőrzésen a csoport 80%-a nem esett vissza az alkoholfüggőségbe. (amíg a hagyományos kezelést kapott kontrolcsoportnál ez az arany 20% volt).

A neurofeedback tréning egyéb felhasználási területei

Kutatások bizonyítják (Hammond, 2005; Moore, 2000) a neurofeedback eredményességét a túlzott, beteges aggódás kezelésénél. Emellett felhasználják depresszió (Baehr, Rosenfeld, 2001; Hammond, 2001), krónikus kimerültségi szindróma (Hammond, 2001), alvási rendellenességek, autizmus (Jarusiuwicz, 2002), fülzúgás (Gosepath et al, 2001, Schenk et al, 2005), fizikai egyensúly és szélütés (Ayers, 2004) kezelésénél is.

A neurofeedback másik felhasználási területe a csúcsteljesítmény optimalizálása és fokozása,( például zenei teljesítmény növelése zenészeknél (Egner & Gruzelier, 2003), táncelőadásnál (Raymond et al, 2005), atlétikánál, vezető üzletembereknél) és az emlékezőképesség növelése (Hanslmayer et al, 2005, Rasey, Lubar, 1996).

Mellékhatások

Enyhe mellékhatások néha előfordulhatnak, Például fáradtság, nyugtalanság, aggodalom és álmatlanság. Ezen ritka mellékhatások nagyrésze már a treninget követően rövid időn belül elmúlik.

A What is Neurofeedback (D, Corydon Hammond, Ph.D., ECNS, QEEG-D, BCIA-EEG) című tanulmány rövidített és magyarra forditott változata.

Fordította: Jónás Márk

A neurofeedback terápia leggyakoribb alkalmazási területei:

 • figyelemzavar
 • hiperaktivitás
 • szorongás
 • alvászavar
 • tanulási nehézségek
 • memória fejlesztés
 • viselkedési zavarok (dühkitörések, tikkek)
 • anorexia

Az olasz futballválogatott neurofeedback tréningeket vett, mielőtt megnyerte a Világkupát

Egy újságcikk hozta napvilágra, hogy a neurofeedback és biofeedback is hozzájárult ahhoz, hogy az olasz válogatott lett a világbajnok. Az AC Milan négy válogatott játékosa csúcsteljesítményt elősegítő tréningeket vett hónapokon keresztül a Világkupa előtt kísérleti jelleggel, hogy mentális képességeiben is meghaladja ellenfeleit.

az olasz futballválogatott neurofeedback tréningeket vett
Létfontosságú volt, hogy képesek legyenek a döntőbe kerülni; és jó teljesítményt nyújtani különösen nagy nyomás alatt is, például a tizenegyesrúgások alkalmával, melyekkel sikerült megnyerniük a tornát és felemelniük a trófeát Franciaországgal ellentétben. A játékosok fókuszálást, koncentrációt és a regenerálódó képességet elősegítő tréningben részesültek.

KÉPEK


SASHALMI ÁGNES
terapeuta

cím:
ALFA HUB OFFICE 4
Budapest 1043
Csányi László u. 34
B épület 207

és Budaörsön
egyeztetett időpontban

mobil:
+36-30-3647877

e-mail:
agnes.sashalmi@gmail.com
KAPCSOLÓDÓ LINKEK


NEUROFEEDBACK TERÁPIA
SASHALMI ÁGNES terapeuta
Minden jog fenntartva!
készítette: Vadon Zsolt